Facilitar la cultura


Dia 39 de confinament oficial des del decret de l’Estat d’Alarma 
Dia 44 de confinament personal
Diada de Sant Jordi, 23 d’abril de 2020


El Govern de l’estat espanyol va decidir fa dos dies la rebaixa de l’IVA digital per a premsa i llibres digitals. Una gran notícia en aquests moments on la cultura passen moments molt complicats fruit de la crisi sanitària que el coronavirus ha deixat a casa nostre. I és que ens cal donar un impuls a la Cultura i creure-hi, per mi és un sector que ens nodreix com a humans, i hem de revertir aquesta tendència negativa, aquesta visió que invertir és cultura no és important o que no mereix l’atenció prioritària dels governs. 

La rebaixa de l’IVA en aquest sector, és una bona notícia perquè ara més que mai ens adonem de la necessitat de la cultura: dels llibres, de la pintura, del cinema, del teatre, de l’escultura, dels museus i de totes les persones que s’hi dediquen a que gaudim d’aquesta cultura. 

Penso que estem parlant molt de la crisi sanitària i a tots i totes ens preocupa molt la crisi econòmica que s’esdevindrà un cop passi tot. Però fruit d’aquesta crisi econòmica vindrà una gran crisi cultural, potser no de producció però si de consum. I de la mateixa forma que necessitem grans projectes per pal·liar la davallada d’ocupació, necessitem grans plans per potenciar el consum de cultura i no deixar que tot el teixit cultural es mori, perquè l’amenaça plana, no d’ara, de fa temps però ara s’intensificarà.

No em puc abstreure del fet que avui som en el dia del llibre, el Dia de Sant Jordi. On a Catalunya ens regalem roses i llibres, perquè és el nostre dia dels enamorats. 

I fa molt que es parla de les llibreries i de quan pot durar el negoci editorial. Fa molt que es condemna a mort a aquests establiments, que tants ens agraden i dels quals jo en sóc gran consumidor. 

Sóc un amant de la lectura i he de dir que una de les coses positives d’aquesta crisi és que m’ha donat temps per poder llegir i rellegir. Poder dedicar-me una estona a mi mateix pel que fa al coneixement. 

De fet, un dels somnis de joventut era obrir una llibreria a la meva ciutat, perquè no en té cap. Si que hi han establiments que venen papereria i premsa, i dins d’aquests materials, algun llibre però no és la seva principal funció. No hi ha cap que tingui l’aroma d’una llibreria, ni t’hi pots perdre entre infinits estants de llibres, un darrere de l’altre. Mai no he descartat poder-ho realitzar algun dia. Ningú mai dona gaire per un negoci que va a la baixa.

M’agradaria que sortim d’aquesta crisi sanitària, amb una voluntat fèrria de no deixar morir les llibreries. M’agradaria pensar que sortirem amb un gran pla d’impuls i foment de la cultura en general. És en els moments difícils justament, quan més necessitem de la cultura. Per evadir-nos, per aprendre, per veure altres punts de vista, per reflexionar, per poder aproximar-te a problemes d’altres cultures i d’altres persones que viuen a altres latituds. Necessitem tenir ulls arreu, diferents, perquè és el que ens ajuda a potenciar el nostre costat més humà i perquè ens ajuda a tenir vides més plenes i ments més obertes.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Mantenir-nos en fase 0

El centralisme com a resposta

Tornar a l’escola