Les fake news, protagonistes de la pandèmia

Dia 41 de confinament oficial des del decret de l’Estat d’Alarma 
Dia 46 de confinament personal
25 d’abril de 2020


Portem tot el dia d’avui i part del d’ahir parlant sobre l’estat de salut del líder nord-coreà Kim Jong-un, i certament això no ens afecta gaire al nostre dia a dia però fruit del règim extremadament tancat a Corea del Nord deixa via lliure a les elucubracions i també a les fake news: imatges falses del personatge en qüestió han copat les xarxes. Això m’ha fet reflexionar, que malgrat que fa temps que se’n parla, en aquesta pandèmia les fake news han estat més protagonises que mai.

La primera de les reflexions és el perquè algú voldria enviar notícies falses, i em vull estalviar les obvietats, al final tothom té interessos i vol enviar un missatge o vol establir un relat. En faré un petit recull de fake news però abans, hi ha una màxima i és que una notícia falsa és un intent desesperat per intentar canviar tendències o per consolidar moviments ideològics, i hem de ser crítics com a primera barrera per evitar que aconsegueixin els seus objectius.

Una de les fake news més importants dels nostres temps, en si mateix, és el president dels Estats Units, Donald Trump. Ahir va dir sense cap vergonya en roda de premsa que el millor sistema per evitar el coronavirus era “injectar-se desinfectant”, avui sense dubte, centenars de persones han sigut ingressades per intoxicació amb lleixiu. 

Han dit que el Washington Post havia afirmat que el virus s’havia creat en un laboratori, i si que és cert que va fer un article i probablement va generar una sospita infundada, però no afirmava en absolut res del laboratori.

Hem sentit que el SARS-CoV-2, virus causant de la COVID-19 es moria a 54ºC, que per tant, a l’estiu seria més difícil que tingués afectació, que el virus mor prenent infusions, o amb tabac o tota mena de remeis casolans per fer-hi front, tot fals. 

També he llegit que a les mascaretes se’ls hi podia posar un salvaslip per intentar que fossin més efectives, també fals. 

Vivim temps molt difícils, i l’últim que necessitem són falses esperances o falses il·lusions. Penso que ara més que mai ens mereixem governants que ens diguin la veritat i treballin perquè la veritat s’obri camí. Perquè és la millor forma que la gent es senti protegida. Si des de la política no contribuïm a generar confiança, els discursos que volen acabar amb la política i obrir pas a l’autoritarisme poden guanyar terreny. 

És fa imprescindible fer-ho perquè els temps foscos es poden tornar encara més foscos. Si hem vist que les fake news han estat les protagonistes d’aquesta pandèmia, propangada al servei dels més foscos interessos, en un moment de tanta complexitat que no podem veure en situacions normalitzades. 
No tinc receptes màgiques, però si consells per evitar caure-hi de quatre grapes. Primer, siguem crítics i avaluem tot el que rebem abans de fer un reenviar o d’aprofitar-nos d’aquella notícia perquè pensem que ens beneficia, siguem responsables. Busca abans de compartir, contrasta la informació amb fonts oficials o amb fonts de la teva confiança, assegura’t qui és l’emissor i certifica la veracitat de la seva autoria i davant el dubte, no comparteixis. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Mantenir-nos en fase 0

El centralisme com a resposta

Tornar a l’escola