Com es desconfina Europa?

Dia 51 de confinament oficial des del decret de l’Estat d’Alarma 
Dia 56 de confinament personal
Dia 2 de la fase 0 
5 de maig de 2020

Després de l’intens debat que ha generat si l’estat d’alarma s’havia de prorrogar o no i que ha acabat amb el pacte del “govern més progressista del món” amb la dreta reaccionària de Ciutadans, he tingut la curiositat i la voluntat de buscar com s’està desconfinant Europa.

El primer cas i cridaner, és la pèrdua de la confiança del Senat en el president francès Emmanuelle Macron, després que ahir tirés enrere el seu pla de desconfinament. A França pretenen obrir les escoles a partir del dia onze de maig, per exemple. I pretenien que el comerç tornés. França comparteix per exemple amb Països Baixos la voluntat de donar per acaba la Lliga. Motiu que està generant molta discussió dins de l’estat espanyol.

Els països nòrdics han portat la capdavantera en aquest cas. Noruega, Dinamarca i Àustria van ser dels primers en començar la seva desescalada. Suècia és un cas a banda que deixo pel final.

A Itàlia, per exemple, un dels epicentres de la pandèmia porta des del catorze d’abril amb la desescalada, molt gradual però hi ha obertes llibreries, papereries i botigues de roba infantil. A partir del quatre de maig, començarà l’obertura del país de forma interna. No així de cara als països de fora.

Un dels països que han destacat per la seva bona gestió de la crisi sanitària ha estat Portugal, ja li vaig dedicar un article. Va començar la desescalada a partir del dos de maig, i m’ha sorprès perquè una de les declaracions que està fent és que tot i que preveu fer un corredor turístic també preveu restriccions en les seves platges. Mesura que no havia sentit en cap altres país.

Suècia mereix un apartat per si sol, perquè és el gran exemple europeu. És l’únic cas on no s’ha fet confinament però si mesures restrictives. El govern suec ha prohibit reunions de més de cinquanta persones, ha convidat a les empreses a que facin teletreball i si que ha tancat l’educació superior. Ha protegit als seus grups de riscs, i a aquests si que els ha demanat que es quedin a casa però no els obliga sinó que confien en la responsabilitat cívica ciutadana com a mètode. Malgrat això existeix una forta divisió al país sobre si la recepta tan insòlita és prou útil o es podria haver fet més, Suècia malgrat tot, compta més de dos mil decesos i vint mil infectats, és a dir que la taxa de letalitat ronda el deu per cent, com altres veïns del sud i més lluny d’altres països nòrdics que si que han fet confinament.


La conclusió que extrec és que la pròrroga de l’estat d’alarma no era imprescindible a l’Estat espanyol, existien altres possibilitats com ho demostren alguns països europeus. Hi ha una part del pla de desconfinament de l’estat que comparteixo però molts altres que no. I penso que Europa ha tornat a fallar, malauradament la Unió Europea com a ens polític és vista com un espai merament econòmic però no s’està produïnt la cessió de competències necessària com perquè davant d’una pandèmia d’aquestes característiques, s’hagués donat una resposta integralment europea, amb criteris coordinats de nord a sud i d’est a oest. Amb un criteri unificat de com mostrar les dades, de com abordar el problema internament i donar directrius clares que unifiquessin la sortida de la crisi i el desconfinament. En aquest cas, si que haguessim estat més forts i tindriem una única resposta a un problema que necessita de molts recursos i esforços col·lectius. Més enllà de la part econòmica, a l’Unió Europea tot ha estat un campi qui pugui. 


Comentarios

Entradas populares de este blog

Mantenir-nos en fase 0

El centralisme com a resposta

Tornar a l’escola