Un estiu de casals i colònies educatius?

Dia 57 de confinament oficial des del decret de l’Estat d’Alarma 

Dia 62 de confinament personal

Dia 8 de la fase 0

11 de maig de 2020

 


És la gran pregunta d’aquests dies, què passarà amb tota la canalla i totes les activitats que fan a l’estiu. De fet, ja en vaig parlar fa uns pocs dies en un article en aquest blog sobre l’educació, la conciliació serà un dels grans reptes d’aquest estiu però també del curs vinent.

 

Per solucionar-ho caldrà que les administracions i molt especialment el govern espanyol hauran de prendre mesures que vagin en la línia de facilitar aquesta conciliació, d’altre banda, les empreses també hauran de donar un gran impuls al teletreball com a eina per poder compaginar vida familiar i vida laboral. Però a banda d’esperar que això acabi passant realment, s’ha d’afrontar l’estiu i em sembla una bona decisió tirar endavant amb les activitats del lleure.

 

Feta aquesta prèvia, penso que els casals i colònies s’han de fer, extremant les precaucions i amb totes les mesures que siguin necessàries però penso que és bo pels nens i nenes que puguin recuperar part de la seva activitat educativa.I si perquè penso que l’educació en el lleure pot ser un bon revulsiu, per superar els efectes de la COVID-19 i penso que és absolutament necessari després del temps que hem passat de confinament. 

 

Els nens i nenes necessiten del contacte social encara que sigui a dos metres però és necessari que parlin, que interactuïn. Forma part del procés de socialització i és sens dubte, una part de l’educació molt important. Vivim temps d’incerteses, no sabem com començarà el curs ni tan sols si al final al juny es podran reincorporar com està passant a la majoria de països europeus. Tampoc sabem com seran les vacances d’aquests any, moltes persones d’entrada no les podran gaudir per la seva situació laboral, i per altres simplement no disposaran de les alternatives per anar-hi i acabaran optant per plans molt més propers. Em sembla un encert tenir la certesa que els esplais, casals i colònies es podran fer. 

 

També per aquesta indústria que sol ser humil i que en viu tot l’any pràcticament de la feina que fan a l’estiu. Com passa en el turisme, una mala temporada pot fer que la forma de vida de les famíies s’acabi i és necessari que en la mesura del possible ho evitem. 

 

El que si que penso que han de ser diferents en l’enfoc, qualsevol activitat d’aquesta mena ja està orientada per monitors i pedagogs que coneixen a la perfecció les formes d’ensenyar a través de l’esport i de les activitats a l’aire lliure, però ara que el contacte no pot ser tan estret, serà important dotar d’un alt contingut pedagògic i una certa càrrega “lectiva” aquestes activitats, per estimular les capacitats dels nens a voler seguir aprenent. Divertir-se aprenent. Penso que els educadors i els monitors fan una gran feina sempre, però especialment en un moment tan complex com l’actual, seran vitals per combinar el necesari impuls econòmic post-confinament per a les famílies amb l’aprenentatge continu i la necessitat de socialització i relació dels més petits de la casa.I reconec que no serà gens fàcil limitar el contacte i complir amb totes les normes de seguretat però estic segur que ens ensortirem. Kids photo created by freepik - www.freepik.com  

 


Comentarios

Entradas populares de este blog

Mantenir-nos en fase 0

El centralisme com a resposta

Tornar a l’escola